vineri, 28 martie 2008
Amanunte mai putin cunoscute despre Sfantul Mina si Manastirea sa din Egipt
La vremuri noi, Catedrală nouă
În 1959, pe 27 noiembrie, după ce urcă pe tronul Sfântului Apostol Marcu (creştinătorul Egiptului) devenind Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, Kyrillos al VI-lea de Alexandria pune fundaţiile noii Catedrale exact pe locul în care a fiinţat vechea Mănăstire Abu Mena, în cinstea patronului său spiritual, sfântul Mina pe care îl venera în mod deosebit. Aceasta este construită din marmură adusă tocmai din Italia şi din granit egiptean roşu şi negru de Aswan. Vechea mănăstire a fost distrusă de arabi, după fatidicul moment al cuceririi şi islamizării Egiptului, pe la mijlocul secolului al VII-lea. Şi în prezent arheologii lucrează pe şantierul deschis de câţiva ani buni aici încercând să scoată la lumină adevărul despre modul în care a fost cucerită de arabi această mănăstire. Se pare că atunci, în acel asediu, ar fi pierit măcelăriţi câteva sute de călugări cărora li s-au alăturat alte câteva mii de credincioşi creştini din satele învecinate. Deja au fost scoase la lumină numeroase chilii subterane şi labirinturi subpământene, însă cercetările continuă şi numai Dumnezeu este cel care cunoaşte în amănunt şi poate dezvălui ceea ce s-a întâmplat atunci cu bieţii slujitori ai lui Hristos.
Ostaşul Mina, mucenicul lui Hristos
„Patericul Sinaitic” spune că sfântul Mina a fost de origine egipteană şi a trăit în prima jumătate a celui de-al treilea secol creştin, primind cununa muceniciei la o vârstă tânără. El s-a născut pe ţărmul Mediteranei, la Niceous (Nakiyos sau Nikiu), în vecinătatea oraşului Memphis, în comunitatea coptă din ţinutul Cotuanului, nu foarte departe de Alexandria. Şi-a pierdut întâi tatăl, la 11 ani, apoi mama la 14 ani. În 303, la doar 19 ani, având o constituţie viguroasă, de statură atletic, a fost primit ca ostaş în armata imperială a Romei, devenind în scurt timp legionar. Nu ne este cunoscut dacă va fi participat la vreo campanie militară în Orient, cert este că s-a remarcat atunci când se afla sub comanda tribunului Fermilian, care deşi avea putere asupra vieţii supuşilor săi, acesta era considerat un om drept. În acei ani când prigoana împotriva creştinilor era în floare, mai exact pe vremea împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian, în catacombele cetăţii Alexandria a luat fiinţă Mitropolia Cotuanului. Printre primii creştinaţi s-a aflat şi tânărul Mina.
Luându-şi dezlegare de sclavie de la tribunul Fermilian, părăseşte viaţa de legionar, primind totodată şi sfatul de a evita zona Alexandriei unde aveau loc zilnic execuţii de creştini. Aşa se face că pleacă în pustiul Sinaiului, unde va rămâne cinci ani. Petrecând o viaţă numai în post şi rugăciune, sfântul Mina ajunsese, aşa după cum menţionează cărţile bisericeşti, să îmblânzească jivinele cu privirea. Mângâia şerpii veninoşi fără pic de teamă de moarte şi hrănea din mâinile sale animalele cele mai periculoase care vieţuiau în pustie. „Istoria Bisericeasca” a episcopului Eusebiu de Cezareea menţionează că în preajma unei mari sărbători păgâne sfântul Mina a lăsat pustia şi a venit în cetate pentru a-l mărturisi localnicilor pe Hristos Mântuitorul. A fost biciuit cu vâne de bou apoi spânzurat de subţiori, pe o cruce de lemn, şi “strunjit cu unghii de fier”. Înainte de moarte, ighemonul a poruncit să i se taie pe rând braţele şi picioarele. La fiecare mutilare, Sfântul Mina se ruga astfel: „Dă slavă numelui Tău, Doamne, să se întoarcă rătăciţii pe calea cea dreaptă!”. În fine, de frica mulţimii înspăimântate, soldaţii romani au aprins un rug şi au aruncat în foc trupul sfântului, împreună cu membrele tăiate. Ultimele cuvinte ale tânărului mucenic au fost: „Doamne al cerului şi pământului, facă-se voia Ta!”. Noaptea creştinii s-au furişat şi, pe întuneric, au adunat părticele din trupul sfântului. Legenda spune că, a doua zi, Roma a fost lovită de blestemul Domnului. Faimoasa Garda Pretoriană s-a răsculat împotriva împăraţilor Diocleţian şi Maximian care au fost trecuţi prin sabie. Mai spune Eusebiu de Cezareea că aproape tot ţinutul Cotuanului şi cetatea Alexandriei s-au creştinat fulgerător pentru că vestea masacrului suferit fără pic de şovăilă de Sfântul Mina i-a însufleţit pe toţi. După execuţie, sora sa i-a luat trupul şi l-a dus în Biserica din Alexandria. Un înger al Domnului se arată într-o vedenie Papei Atanasie al Alexandriei, la finalul erei persecuţiilor împotriva creştinilor, căruia îi ordonă să pună moaştele pe o cămilă şi să le mute în deşert, lângă lacul Mariout, nu foarte departe de Alexandria, în Mânăstirea care-i va purta numele...
Un loc în care buzele rostesc rugăciuni şi mâinile robotesc în continuu
Trupul Sfântului Mina şi cel al Papei Kyrillos al VI-lea se află în Mănăstrirea Sf. Mina. Creştinii copţi vin aici în pelerinaj la raclele lor pentru a-şi spune păsurile inimii. Ambii fac minuni în numele Domnului. Obştea foarte numeroasă a acestei mănăstiri, este vorba de câteva sute de călugări, vieţuieşte într-o autentică viaţă monastică: rugăciune neîntreruptă la care se adaugă lucrul neîncetat al mâinilor. Aici primesc de lucru câteva sute de egipteni nevoiaşi care n-au unde munci şi nici cu ce-şi întreţine familiile. Călugării copţi nu fac diferenţe aşa se face că alături de creştini muncesc şi foarte mulţi musulmani sărmani. Mănăstirea are numeroase terenuri şi utilaje agricole. Tot aici funcţionează şi o mică întreprindere care aduce venituri importante obştii monahale. "
Vasile ARCANU
sursa: http://www.stirievenimente.ro/stiri
Sfantul Mina, in articole
http://www.crestinortodox.ro/Mitropolia-Moldovei-si-Bucovinei/Mina___Sfantul_secolului-362-133.html
vineri, 14 martie 2008
Din viata Sfantului Mare Mucenic Mina
Atunci, fericitul Mina, nesuferind sa vada cinstindu-se ratacirea idoleasca si inchinarea la idolii cei fara de suflet, si-a lepadat ostasia si s-a dus in munte, in pustie, voind mai bine a vietui cu fiarele, decat cu un popor care nu cunoaste pe Dumnezeu. Si, umbla din loc in loc, invatand legea lui Dumnezeu si curatindu-si sufletul cu postul si cu rugaciunea.
Si, trecand multa vreme, s-a facut in cetatea Cotiani un mare praznic idolesc, la care, adunandu-se mult popor paganesc, se faceau jocuri si intreceri, alergari si lupte in cinstea necuratilor zei. Deci, intarindu-se indeajuns si auzind de acest praznic, Sfantul Mina s-a aprins de ravna pentru Hristos si, lasand muntii si pustietatea, a venit in cetate. Si, stand in mijlocul oamenilor, la un loc inalt, a propovaduit cu indrazneala pe Hristos. Prins si adus inaintea dregatorului Arghirisc, acesta l-a osandit sa fie batut fara crutare cu vergi si tarat prin cioburi ascutite, de i-au sfartecat trupul. L-au frecat apoi cu gheme de par aspru, fara mila, l-au ars cu faclii si l-au tras pe o roata.
Dar Hristos isi intarea Mucenicul care, ramanand nestramutat in credinta, striga cu glas mare: "De Dumnezeul meu nu ma voi lepada. Al lui Hristos am fost, sunt si voi fi si idolilor vostri nu voi jertfi, nici le voi pleca genunchiul meu". Acestea auzindu-le dregatorul, a dat cea din urma hotarare, zicand: "Lui Mina ostasul poruncim sa i se taie capul cu sabia". Si asa, Sfantul Mina a luat de la Hristos cununa Mucenicilor."
sursa: http://www.ortodoxism.ro/proloagele/noiembrie/Proloage11Nov.shtml
miercuri, 12 martie 2008
ACATISTUL SFANTULUI MARE MUCENIC MINA
Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca, nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, noi nevrednicii robii Tai, miluieste-ne pre noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Doamne, miluieste-ne pre noi, ca intru Tine am nadajduit, nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pre noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Usa milostivirii deschide-o noua binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim in tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.
SIMBOLUL CREDINTEI
Cred intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.
Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iar nu facut, Cel ce este de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut. Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din cer si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara S-a facut Om. Si S-a rastignit pentru noi in vremea lui Pilat din Pont, si a patimit si S-a ingropat. Si a inviat a treia zi dupa Scripturi si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a carui Imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Carele a grait prin prooroci.
Intru una Sfanta Soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie.
Amin !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru
PSALMUL 142 :
1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta.
2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
3. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri.
4. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu.
5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
6. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat.
7. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce fala Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt.
8. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu.
9. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne.
10. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii.
11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
12. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua, bine este cunantat, cel ce vine intru numele Domnului
Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua, bine este cunantat, cel ce vine intru numele Domnului
Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua, bine este cunantat, cel ce vine intru numele Domnului
Ca cela ce esti impreuna vorbitor cu cei fara de trupuri si cu purtatorii de nevointa impreuna petrecator, adunindu-ne cu credinta, te laudam pre tine Mina, cersind pace lumii, si sufletelor mare mila.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Taina cea din veac ascunsa, si de Ingeri nestiuta, pre tine Nascatoare de Dumnezeu, celor de pre pamant s-a aratat Dumnezeu intrupandu-se in unirea neamestecata, si crucea de buna voie pentru noi primind, prin care inviind pre cel intai zidit, au mantuit de moarte sufletele noastre.
Psalmul 50 :
l. Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta
2. Şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea.
3. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte.
4. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea.
5. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu.
6. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea.
7. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
8. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi.
9. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
10. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le.
11. Inimă curată zideşte intru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele.
12. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine.
13. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte.
14. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce.
15. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
16. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta.
17. Că de ai fi voit jertfă, ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
18. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.
Condacul 1
Folositor si ajutator mare te-ai aratat lumii im primejdii, Mucenice, ca pe multi ai izbavit de pagube: pe furi urmarind, pierderile departandu-le si celor ce alearga la tine cu credinta implinind cererea lor; pentru aceasta te rugam , fii milostiv si noua care iti cantam: Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Icosul 1
Intrupandu-se cuvantul lui Dumnezeu s-a luminat faptura, si printr-Insul a izvorat multimea mucenicilor, care au patimit pana la sange, facandu-se aparatori celor neputinciosi; pentru aceasta iti cantam:
Bucura-te, stea neapusa.
Bucura-te, raza de nematerialnic foc.
Bucura-te, lumina celor pagubiti.
Bucura-te, caderea celor rapitori.
Bucura-te, taina care destainuiesti nelegiuirea.
Bucura-te, stavila care opresti ratacirea.
Bucura-te, stalp care impiedici necuviinta.
Bucura-te, adanc care pierzi lacomia.
Bucura-te, suflare care intaresti inimile celor suferinzi.
Bucura-te, mana care descoperi pradaciunile.
Bucura-te, lant care fereci pe faptuitorul celor rele.
Bucura-te, negura care intuneci gandurile necurate.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 2-lea
Biruitor grabnic te-ai facut prigonitorilor celor care voiesc a rapi munca saracului amarat de soarta si a stinge fiinta lui , amenintandu-se de intamplari; pentru aceasta strigam slava tie Mucenice, a lui Dumnezeu lauda Aliluia!
Icosul al 2-lea
Sa nu se invredniceasca nelegiuitii a ne supune sub picioarele lor, Sfinte, cand se pornesc asupra noastra ca valurile marii ce vin spumegand pe aripile vanturilor turbate; ci sa cada ca spicele tarinii de fata ta si noi sa te binecuvantam, zicand:
Bucura-te, nadejdea noastra cea tare.
Bucura-te, caderea nelegiuitilor vrajmasi.
Bucura-te, ingradirea nesatioaselor fiare.
Bucura-te, infranarea mandrilor rapitori.
Bucura-te, ca se cutremura cei ce calca poruncile tale.
Bucura-te, ca se chinuiesc cei ce nu cheama intr-ajutor numele tau.
Bucura-te, ca se ticalosesc cei ce nu cinstesc minunile tale.
Bucura-te, ca se tulbura cei ce te amarasc.
Bucura-te, ca se lauda cei ce iti multumesc tie.
Bucura-te, ca de mila ta toata faptura se veseleste.
Bucura-te, ca de ingrozirea ta toti cei ce au gresit se pocaiesc.
Bucura-te, al umilintelor izbavitorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 3-lea
Dreptatea si pacea avand in cugetul tau, ai parasit tabara Frigiei, nemaiputand suferi ca sa vezi inchinaciunea idoleasca; pentru aceasta, suindu-te la munta, cu post si rugaciuni ti-ai curatit sufletul de pacat si te-ai intarit in credinta Domnului nostru Iisus Hristos, cantand: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Paganii, nemairabdand urmarile tale cele sfinte, prin care se defaima inselaciunea lor cea idoleasca, caci propovaduiai credinta lui Hristos poporului si dovedeai ca El este Dumnezeu, Carele face minuni, iar nu pietrele si arama, te-au supus muncilor ce le-ai primit cu dragoste.
Bucura-te, cel ce ai fost frecat peste tot trupul cu tarsane.
Bucura-te, cel ce ai fost ars pe urma cu foc.
Bucura-te, cel ce ai rabdat usturimea ciulinilor.
Bucura-te, ca ai fost strapuns peste tot cu sulite.
Bucura-te, ca ai suferit pe tamplele tale ciocane de fier.
Bucura-te, ca si alte munci ai suferit cu rabdare.
Bucura-te, ca n-ai imputat vointei lui Dumnezeu pentru patimirea ta.
Bucura-te, mai ales, ca te-ai luptat cu bucurie impotriva trupului si a sangelui.
Bucura-te, ca Alexandria s-a ingrozit de credinta ta cea tare.
Bucura-te, ca tiranii erau mustrati de cutezarea ta.
Bucura-te, ca, nemaiavand cu ce te mai spaimanta, au poruncit de te-au taiat cu sabia.
Bucura-te, ca multi din privitori te binecuvantam zicand: Bucura-te, Mina, mult patimitorule!
Condacul al 4-lea
Fericita credinta a Rasaritului ridicand in sfarsit crucea intre popoarele pagane, dupa caderea tiranilor monarhi vrajmasi ai crestinatatii, s-a zidit in Alexandria biserica ta, Sfinte, de catre un iubitor de Hristos cetatean, in vremea lui Constantin imparatul; si acolo au fost aduse ramasitele moastelor tale, carora ne inchinam cantand: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Glas ridicand catre tine strigam: Grabeste-te, Sfinte, a ne apara; nu ne dezlipi nadejdile de catre mila ta cea mare; ca unde vom nazui afara de tine sa ne linistim, dupa noianul pacatelor noastre, decat dupa Mantuitorul si preacurata lui Maica, decat la tine cel ce ai patimit cu dragoste pentru Hristos si pentru a noastra mantuire; tinde-ti mana ta spre noi, Mucenice, ca sa te binecuvantam cantand:
Bucura-te, aflatorul lucrurilor pierdute.
Bucura-te, aducatorul lor in starea in care au fost.
Bucura-te, lauda cetatenilor cinstiti cu fapta.
Bucura-te, fericirea negutatorilor cu bune masuri.
Bucura-te, pazitorul nedormit al satelor si al oraselor certate de pagube.
Bucura-te, mantuirea amenintatilor de vapaie si de vifor.
Bucura-te, usurarea popoarelor ce se amarasc de navalirile grozave si de asuprelile nedrepte.
Bucura-te, povatuitorul drumetilor ce te cer in ajutor.
Bucura-te, izbavirea oamenilor de moartea naprasnica.
Bucura-te, scaparea corabiilor cuprinse de vijelie si de furturi.
Bucura-te, mangaierea a tot sufletul asuprit si amarat.
Bucura-te, si al nostru aparator grabnic in suferinte.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 5-lea
Hrana de mantuire vietii noastre trimite-ne noua, Sfinte, de la Dumnezeu, ca sa nu pierim de multimea patimilor ce se indesesc in noi cu prisosinta, ca pacatosi suntem; dar care pacat sau ce multime de greseli poate covarsi vreodata nemarginita milostivire a lui Dumnezeu, avand rugatori cetele mucenicilor? Cu care dimpreuna cantam: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi, zice imparatul si Proorocul David. Pentru aceasta, smerindu-ne pana la moarte, cadem catre tine, Mare Mucenice Mina, sa te rogi lui Dumnezeu pentru noi pacatosii ca sa ne linisteasca durerile, biruind pe vrajmasii care se lupta impotriva legilor Lui. Apropie-te, dar, Sfinte, apropie-te de noi cei ce patimim ca sa slavim minunile tale, cantand:
Bucura-te, mijlocitor fierbinte al celor suferinzi catre Dumnezeu.
Bucura-te, staruitor grabnic catre Dansul.
Bucura-te, ajutor puternic pentru cei ce pazesc poruncile Lui.
Bucura-te, nadejde nerusinata a crestinilor.
Bucura-te, tamaie bineprimita la cer in rugaciune.
Bucura-te, vas ales al Sfintei Treimi.
Bucura-te, care nu voiesti rautatile oamenilor.
Bucura-te, cela cei jelesti de nepriceperea lor.
Bucura-te, cel ce pururea ii indemni la fapte bune.
Bucura-te, ca ii povatuiesti a vietui in unire si dragoste.
Bucura-te, ca pe multi i-ai adus la pocainta.
Bucura-te, ca pentru toti te rogi pururea.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al-6-lea
Evreul, care se asuprea de crestin, prin tainuirea banilor ce ii lasase spre pastrare la el pana la intoarcerea sa, s-a botezat vazand minunea, precum I-ai descoperit adevarul; iar crestinul, ingrozindu-se de fapta ce facuse spre vatamarea sufletului pentru iubirea de argint, s-a pocait, strigand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al-6-lea
Pe calcatorul de juramant crestin si vicleanul prieten al iudeului, iesind din biserica ta, unde marturisise neadevarul, ca nu are stiinta de acei bani, l-a rapit calul; si pierzand in cale inelul si o cheita, cu acelea tu te-ai aratat femeii lui acasa, cerand ca sa trimita barbatului ei aurul iudeului, precum a si urmat si indata s-a descoperit viclesugul.
Bucura-te, vadirea viclesugului tainuit.
Bucura-te, aflarea aurului rapit.
Bucura-te, rusinarea faptelor rele.
Bucura-te, amaraciunea urmarii lor.
Bucura-te, implinirea datoriilor credintei.
Bucura-te, crestinatorul iudeului ratacit.
Bucura-te, pocainta crestinului pierdut.
Bucura-te, lauda Bisericii Rasaritului.
Bucura-te, ca prin a ta minune s-a aratat puterea darului.
Bucura-te, ca prin a ei lucrare doua suflete s-au izbavit.
Bucura-te, al lui Hristos vrednic laudatorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al-7-lea
Lanturile fermecatoare ale diavolului cu care infasura sufletele cele slabe spre a le trage la el, cum s-ar putea sfarama, de nu am avea cugetul lucratori spre mantuire? Acesta dar, intarindu-se de catre puterile Sfintilor Mucenici alesi de Dumnezeu, risipeste negura inselaciunii si dezleaga legaturile vicleanului prin pocainta, cantand: Aliluia!
Icosul al-7-lea
Slava Tie, Imparate Sfinte, Dumnezeule atotputernice, Care dintre noi oamenii si pentru noi ai ales pe Sfintii Tai Mucenici si Apostoli, ca sa ne impartaseasca de bunatatile Sale cele nemarginite; ca asa sa se preaslaveasca numele Tau cel intru tot Sfant.
Bucura-te, Mina de Dumnezeu iubit.
Bucura-te, Mucenic preafericit.
Bucura-te, luptator neostenit.
Bucura-te, viteaz neobosit.
Bucura-te, cuget neprihanit.
Bucura-te, privighetor neadormit.
Bucura-te, doctor ispitit.
Bucura-te, judecator nemituit.
Bucura-te, sprijinitor nepartinitor.
Bucura-te, dar nesfarsit.
Bucura-te, de daruri datatorule.
Bucurate de multe minuni facatorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al-8-lea
Numele tau, mai mult decat oricare altul dintre sfinti, s-a facut crestinilor mai dorit, Mina, pentru aflarea grabnica si indestulatoare a orice pagubiri suferite de dansii. Pentru care si astazi patimind cei ce stau fata icoanei Tale cu credinta se roaga a te milostivi spre ei, mangaindu-i si indeplinind cererea lor, ca sa-ti aduca lauda, cantand: Aliluia!
Icosul al-8-lea
Obositi de valurile intamplarilor ce vin asupra noastra, nu ne putem lupta si nici nu suntem vrednici de milostivire, pentru ca pocainta nu avem, adancindu-ne in ganduri si fapte urate; pentru aceasta cadem inaintea ta, sa ne izbavestide ispitele ce ne apasa si sa ne intarestiin dragostea lui Dumnezeu, ca sa scapam de vrajmasi si sa-ti cantam:
Bucura-te, turn de tarie.
Bucura-te, raza de bucurie.
Bucura-te, anghira tare.
Bucura-te, zid de scapare.
Bucura-te, gand intaritor.
Bucura-te, liman izbavitor.
Bucura-te, lumina sfanta.
Bucura-te, arma nebiruita.
Bucura-te, inger ceresc.
Bucura-te, dar Dumnezeiesc.
Bucura-te, al crestinilor aparatorule.
Bucura-te, al saracilor miluitorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al-9-lea
Patimile cu care tu ai patimit sa ne fie in ajutorul patimilor noastre si ranile trupului tau acoperamant durerilor ce ne tulbura toata odihna. Da-ne dar, in primejdii, rabdarea ta Sfinte, ca printr-insa sa dobandim maintuirea sufletului si intarirea neputintelor noastre spre a canta: Aliluia!
Icosul al-9-lea
Cu sangele tau cel curs pentru dragostea lui Hristos, spala intinaciunea pacatelor noastre, Preafericite, si cu multimea minunilor schimba cugetele celor ce ne prigonesc, spre a nu fi osanditi pe nedreptate nici sa nu intunece adevarul pricinilor, ce avem dupa a lor placere, ca tu esti cel care descoperi toate nelegiuirile si tie se cuvine a canta
Bucura-te, mangaierea celor asupriti in judecati,
Bucura-te, biruinta ostasilor ce se lupta pentru credinta.
Bucura-te, pamant roditor de fapte bune.
Bucura-te, floare frumoasa din partile Siriei.
Bucura-te, margaritar ales de Dumnezeu.
Bucura-te, trandafir mirositor intre spinii idolesti.
Bucura-te, piatra scumpa din comorile Egiptului.
Bucura-te, dar prin care s-a implinit menirea magilor de la Rasarit.
Bucura-te, cedru crescut intre cedrii Libanului.
Bucura-te, camp adapat de apele Iordanului.
Bucura-te, straja neadormita a manastirilor din Muntele Sfant.
Bucura-te, povatuitor osardnic celora ce merg la mormantul Mantuitorului.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 10-lea
Ramasitele calatorului omorat de facatorul de rau gazda, spre a-i lua aurul cu care mergea la biserica ta, taindu-l bucati si ingropandu-l in gradina sa, tu le-ai dezgropat a doua zi, intrupandu-l precum a fost si dandu-i viata. De aceasta minune ingrozindu-se ucigasul, a cazut la picioarele tale cu lacrimi, rugandu-se sa nu-l pierzi. Iar calatorul desteptat ca din vis dupa moarte. a dat lui Dumnezeu lauda, cantand: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Zadarnica a fost sarguinta vinovatului de a ascunde uciderea acelui strain, care innoptand la dansul, l-a gazduit; ca tu urmandu-i nevazut, pentru dragostea ce avea catre tine, te-ai aratat a doua zi ca un ostas imparatesc, cerand sa-ti dea pe calator; despre care, tagaduind ca ar avea stiinta, i-ai descoperit fapta si l-ai mustrat cumpli.
Bucura-te, minunemai presus de toate minunile.
Bucura-te, care ti s-a dat dar de a intrupa si a da viata trupului taiat in bucati.
Bucura-te, ca vinovatul s-a ingrozit de puterea ta.
Bucura-te, ca ucisul nu cunostea de ce se mustra el spaimantandu-se.
Bucura-te, ca fapta aceasta n-ai voit sa o descoperi indata.
Bucura-te, ca prin iconomia ta amandoi se gaseau uimiti.
Bucura-te, cel prin care calatorul si-a indeplinit vointa, inchinandu-se tie.
Bucura-te, ca si fagaduintei lui a urmat, aducand in biserica ta mari daruri.
Bucura-te, al tuturor celor ce alearga la tine mantuitorule.
Bucura-te, al celor ce te cinstesc slavite mantuitorule.
Bucura-te, al fetelor sarace inzestratorule.
Bucura-te, al celor cazuti in datorii grele usuratorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 11-lea
Taina aceasta a sfintei pronii, care prin tine s-a savarsit, Mina, putandu-se infiinta trupul cel taiat in bucati al calatorului ucis si a se aduce iarasi la viata, este nestrabatuta; pentru care, minunandu-ne de darul ce ti s-a dat tie de la Dumnezeu, cu credinta cantam: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Iubitorul de sine Eutropie, fagaduind un vas de argint pentru biserica ta, si facand doua deopotriva, acel cu numele tau I s-a parut mai frumos decat acel pentru dansul; drept care a hotarat sa-l opreasca pentru sine. Tu insa nesuferind asuprirea aceasta, ai luat vasul de la sluga lui cand se spala in corabie si cu dansul impreunal-ai tinut in mare pana cand s-a mustrat Eutropie insusi de lacomia sa.
Bucura-te, ca indata ai scos pe sluga cu vasul din mare.
Bucura-te, ca sluga intreg si nevatamat s-a infatisat stapanului sau.
Bucura-te, ca el, multumind lui Dumnezeu, a si dus vasul la biserica.
Bucura-te, mustratorul lui Eutropie pentru indrazneala ce facuse.
Bucura-te, indreptatorul purtarii sale celei lacome.
Bucura-te, scaparea slugii de la moarte pentru nevinovatia sa.
Bucura-te, ca prin aceasta ai vrut sa arati puterea adevaratei credinte.
Bucura-te, ca pentru fapta iar nu pentru lucru ai infrant vointa cea rea.
Bucura-te, ca lui Dumnezeu s-a adus prin aceasta lauda.
Bucura-te, ca numele Lui s-a preaslavit prin facerea minunilor tale.
Bucura-te, ca pentru dansul ai patimit ca sa si biruiesti cu Dansul.
Bucura-te, Mucenice prea folositorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 12-lea
Vazandu-se Sofia, o femeie oarecare din partile Fecozalieie, care venea la biserica ta sa se inchine, amenintata pre cale de catre un osteana fi batjocorita, a cerut de la tine ajutor cu glas, si indata ai mantuit-o de navalirea aceluia, vadindu-l cu rusine catre mai multi; dupa care femeia a dat lui Dumnezeu lauda, cantand: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Schiopul si o femeie muta, care de mult timp stateau langa biserica ta cu alti bolnavi , asteptand vindecarea, te-au vazut la miezul noptii, zicand: Schiopule, scoala pe femeia aceea si mergi de aici; la care cuvinte, mahnindu-se schiopul, pentru ca s-a crezut departat de la tine, nu facea nici o miscare; tu insa mai adaugand porunca, a trebuit sa asculte si indata s-au vazut amandoi vindecati.
Bucura-te, ca schiopul spaimantandu-se a fugit.
Bucura-te, ca muta, spaimantandu-se, a vorbit.
Bucura-te, ca si alti bolnavi ai tamaduit.
Bucura-te, ca pe necredinciosi i-ai smerit.
Bucura-te, ca pe iubitorii de Hristos i-ai veselit.
Bucura-te, ca pe straini i-ai adapostit.
Bucura-te, ca pe flamanzi i-ai hranit.
Bucura-te, ca pe vaduve le-ai miluit.
Bucura-te, al celor din primejdii aparatorule.
Bucura-te, al Sofiei izbavitorule.
Bucura-te, al asupritilor mangaietorule.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
Condacul al 13-lea
(acest condac se zice de trei ori)
O, preafericite Mucenice Mina, asculta rugaciunea noastra ce-ti aducem din toata inima, ca sa ne izbavesti pre noi de boale si de primejdii, spre a cinsti pomenirea ta si a marturisi minunile, pe care cu puterea darului Sfantului Duh le faci noua celor ce cu credinta cantam: Aliluia !
O, preafericite Mucenice Mina, asculta rugaciunea noastra ce-ti aducem din toata inima, ca sa ne izbavesti pre noi de boale si de primejdii, spre a cinsti pomenirea ta si a marturisi minunile, pe care cu puterea darului Sfantului Duh le faci noua celor ce cu credinta cantam: Aliluia !
O, preafericite Mucenice Mina, asculta rugaciunea noastra ce-ti aducem din toata inima, ca sa ne izbavesti pre noi de boale si de primejdii, spre a cinsti pomenirea ta si a marturisi minunile, pe care cu puterea darului Sfantului Duh le faci noua celor ce cu credinta cantam: Aliluia !
Apoi iarasi se zice Icosul intai:
Intrupandu-se cuvantul lui Dumnezeu s-a luminat faptura, si printr-Insul a izvorat multimea mucenicilor, care au patimit pana la sange, facandu-se aparatori celor neputinciosi; pentru aceasta iti cantam:
Bucura-te, stea neapusa.
Bucura-te, raza de nematerialnic foc.
Bucura-te, lumina celor pagubiti.
Bucura-te, caderea celor rapitori.
Bucura-te, taina care destainuiesti nelegiuirea.
Bucura-te, stavila care opresti ratacirea.
Bucura-te, stalp care impiedici necuviinta.
Bucura-te, adanc care pierzi lacomia.
Bucura-te, suflare care intaresti inimile celor suferinzi.
Bucura-te, mana care descoperi pradaciunile.
Bucura-te, lant care fereci pe faptuitorul celor rele.
Bucura-te, negura care intuneci gandurile necurate.
Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
si Condacul intai:
Condacul 1
Folositor si ajutator mare te-ai aratat lumii im primejdii, Mucenice, ca pe multi ai izbavit de pagube: pe furi urmarind, pierderile departandu-le si celor ce alearga la tine cu credinta implinind cererea lor; pentru aceasta te rugam , fii milostiv si noua care iti cantam: Bucura-te, Mina, mult-patimitorule!
si apoi se face otpustul.
Dupa aceasta se zice aceasta rugaciune :
Rugaciune foarte folositoare si grabnic ajutatoare catre Sfantul Mare Mucenic Mina
Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.
Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti ,Sfinte, ca atunci si astazi,ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Sfinte Mucenic Mina roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
sursa: http://www.biserica.org/Publicatii/Acatiste/09/index.html
Doamne ajuta!